Ben Bronsema EWF-prijs | Gefeliciteerd Richard en Vincent!

Tijdens Building Holland Digital is de eerste Ben Bronsema EWF-prijs uitgereikt aan Richard Claessen en Vincent Höfte.

Het onderzoek Gestapelde woningbouw toekomstbestendig met het EWF-concept is bekroond met een cheque van €5.000,-. Deze mooie prijs is beschikbaar gesteld door Amstelius. Hiermee stimuleert stichting EWF-Lab onderzoeken naar de toepassing van natuurlijke krachten voor het verzorgen van het binnenklimaat in gebouwen.

De stichting EWF-Lab richt zich op het versnellen van innovaties op het gebied van natuurlijke klimaatregeling in gebouwen. Het EWF-concept kan hierbij als inspiratiebron model staan. Om de versnelling extra kracht bij te zetten heeft de stichting de Ben Bronsema EWF-prijs in het leven geroepen, als ode aan de geestelijk vader van het concept die daar op 78-jarige leeftijd op promoveerde.

In opdracht van RVO onderzocht firma ABT samen met Bronsema Consult en Ymere de mogelijkheden om het Earth, Wind & Fire (EWF) concept toe te passen in de gestapelde woningbouw. Het EWF-concept bestaat uit drie onderdelen: de klimaatcascade, het ventec dak en de zonnefacade. Met deze drie onderdelen kan het gebouw op natuurlijke wijze verwarmd, geventileerd en gekoeld worden. Deze biomimicry is afgekeken van een termietenheuvel. In het onderzoek werd een woongebouw met EWF vergeleken met een woongebouw met een conventioneel klimatiseringsconcept. Uit de vergelijking blijkt dat het EWF-concept duidelijk meerwaarde kent ten opzichte van een conventioneel systeem wanneer gekeken wordt naar energieverbruik en comfort.

Lees hier het artikel Gestapelde woningbouw toekomstbestendig met het EWF-concept van Richard Claessen en Vincent Höfte.