Informatieplicht Energiebesparing

Inrichtingen die onder het Activiteitenbesluit vallen moeten uiterlijk 1 december 2023 voldoen aan de informatieplicht

Per 1 januari 2019 is de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven en instellingen in werking gesteld, met als uiterlijke datum om hieraan te voldoen 1 juli 2019. De informatieplicht houdt in dat ieder bedrijf en iedere instelling een quick scan dient uit te voeren om te bepalen of zij onder de energiebesparingsplicht valt.

Een bedrijf/ instelling dat onder deze plicht valt dient een rapport in te dienen bij het bevoegd gezag waaruit blijkt welke energiebesparende maatregelen zijn genomen en welke maatregelen nog kunnen worden uitgevoerd. Als uitgangspunt geldt een lijst met erkende maatregelen.

Voor alle andere ondernemers, dus ook voor gebouweigenaren, gelden vanaf 1 januari 2024 nieuw regels voor de Informatieplicht. Onder de Omgevingswet zal een onderscheid worden gemaakt in de regelgeving voor gebouwgebonden maatregelen en procesmaatregelen. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn de regels vastgelegd die gaan gelden voor de energiebesparende maatregelen die zien op gebouwen. De daarin opgenomen informatieplicht zal gaan gelden voor de gebouweigenaar (artikel 3.84a lid 1 Bbl). De regels over de energiebesparende procesmaatregelen zullen zijn vastgelegd in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De daarin opgenomen informatieplicht zal blijven gelden voor de ondernemers zelf (artikel 5.15a lid 1 Bal).

Zonnedak Planetarium Amsterdam-ZO

Lees meer

Wilt u meer weten over Informatieplicht? Neem contact op met Ronald van Luijk.

Ronald van Luijk

Directeur Installaties & Duurzaamheid

Wat betekent de informatieplicht energiebesparing?

Uit de Nationale Energieverkenning (NEV) van 2017 is gebleken dat verschillende doelen voor energie en klimaat in 2020 niet worden behaald. Een conclusie is dat het bevoegd gezag over onvoldoende informatie beschikt voor een doelgericht toezicht op, en handhaving van, energiebesparingseisen. Met de invoering van de informatieplicht wordt beoogd de informatievoorziening te versnellen om vervolgens informatie gericht te kunnen handhaven.

Wanneer moet aan de Informatieplicht worden voldaan?

De intreding per 1 januari 2019 heeft als deadline van indienen 1 juli 2019. Volgens het toekomstig artikel 2.15, tweede lid van het Activiteitenbesluit dient eenmaal per vier jaar een nieuw rapport te worden ingediend. Voor ondernemingen die onder het Activiteitenbesluit vallen moeten uiterlijk 1 december 2023 voldoen aan de informatieplicht.

Zoals de naam al aangeeft is de informatieplicht niet vrijwillig. Wanneer niet aan de informatieplicht wordt voldaan kan het bevoegd gezag handhaven, bijvoorbeeld door het opleggen van een dwangsom.

Energielabel A++ of A+++

Heeft uw gebouw, afhankelijk van de gebruiksfunctie, energielabel A++ of A+++ of beter? Dan voldoet u aan de voorgenomen wettelijke eindnorm (Renovatiestandaard) voor utiliteitsbouw in 2050. Dat geeft u in uw informatieplichtrapportage aan. Voor alle gebouwmaatregelen vult het systeem automatisch ‘volledig uitgevoerd’ in.

Hoe kunt u alsnog aan de eis voldoen?

Amstelius biedt u de mogelijkheid om in drie stappen te voldoen aan de Informatieplicht energiebesparing:

  1. Check of uw bedrijf of instelling onder de informatieplicht valt:
    1. Geen plicht: geen actie
    2. Informatieplicht: ga verder naar stap 2
  2. Laat een ervaren duurzaamheidsadviseur van Amstelius inventariseren in welke mate erkende maatregelen in uw gebouw(en) zijn uitgevoerd of mogelijk nog uitvoerbaar zijn volgens de voor u geldende sector(en).
  3. Amstelius dient via het eLoket alle maatregelen in bij het RVO. U ontvangt een rapport met terugkoppeling van de geïnventariseerde maatregelen.
    • Ontzorging: Wij nemen u de melding voor de informatieplicht uit handen;
    • eHerkenningsmiddel aankopen niet nodig, dit heeft Amstelius voor u geregeld;
    • Inhoudelijke kennis van maatregelen; ondersteuning mogelijk bij verplichte vervolgstappen;
    • Onze ervaring voorkomt onnodige verplichtingen, kan leiden tot uitsluiting van verplichtingen;
    • Onze ervaring leidt tot (kosten)efficiënte uitvoering of uitsluiting van verplichtingen;
    • Juiste informatie; geen verrassingen of aanvullingen achteraf door verkeerd invullen van de informatieplicht;
    • Integrale aanpak mogelijk; koppeling met overige plichten vanuit Wet milieubeheer;
    • Koppeling beheer & onderhoud; integratie van de noodzaakelijke verduurzamingsmaatregelen met het planmatig gebouwonderhoud is mogelijk via een duurzaam meerjaren onderhoudsplan.

Factsheet: