Energielabel utiliteitbouw (EP-U)
Hoe energiezuinig is uw gebouw?
Bij de verkoop, verhuur en nieuwbouw oplevering (BENG-eisen) van een utiliteitsgebouw is een energielabel verplicht. Het energielabel is verplicht voor kantoorgebouwen daarvoor geldt de energielabel C-verplichting.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m2 jr). De energieprestatie van een gebouw wordt vastgesteld met de bepalingsmethode NTA 8800.
FACTSHEET: Energielabel (EP-U)
Wilt u meer weten over Energielabel? Neem contact op met Ronald van Luijk.
Verbetering energielabel
Door verduurzamingsmaatregelen te nemen, kan het energielabel verbeterd worden en kan de energieprestatie van het gebouw verhoogd worden. Een verbetering van het energielabel leidt tot lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot. Dit heeft een positieve impact op het milieu en op de waarde van een gebouw.
Volg onze aanbevelingen op, voer energiebesparende maatregelen uit en verbeter uw energielabel van D t/m G naar C of beter (A+++++).
Snel aan de slag met het verduurzamen van uw gebouw?
Schakel onze vakbekwame energieprestatieadviseur in voor het opstellen van een energielabel om uw kantoor-/ bedrijfsgebouw energiezuiniger te maken.
Wanneer uw kantoor een label D tot G heeft, helpen we u graag met een EP-Maatwerkadvies naar energielabel C of beter. We bieden ook maatwerk met een Compleet Verduurzamingsadvies waarbij we de volledige verduurzaming van uw gebouw voor u begeleiden van advies tot het projectmanagement voor de implementatie van de beoogde verduurzamingsmaatregelen.
Ons team van gecertificeerde EP-adviseurs staat voor u klaar. Neem contact op voor een aanbieding om een energielabel te laten opestellen voor uw gebouw of vastgoedportfolio.
Factsheet:
Labelklassen utiliteitbouw verschillen per functie
De labelklassen voor utiliteit (tabel 2a en 2b) zijn afhankelijk van de gebruiksfunctie, omdat het energieverbruik per functie in grote mate verschillend is.
Voor welke gebouwen is een energielabel verplicht?
De energielabelplicht geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan 1 functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):
- kantoor
- onderwijs, zoals scholen en universiteiten
- bijeenkomst, zoals cafe’s, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
- gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
- logies, zoals hotels en pensions
- sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
- winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages
Voor sommige utiliteitsgebouwen is een energielabel niet nodig, zoals fabriekshallen of beschermde monumenten.
Publiek toegankelijke gebouwen
Voor publiek toegankelijke gebouwen van ministeries, provincies, gemeenten, banken, rechtbanken, waterschappen en stadsdeelkantoren, met een minimale grootte van 250 m2, is altijd een energielabel verplicht. Ook gebouwen die verhuurd worden aan overheidsinstanties vallen onder deze verplichting.
De verplichting om een energielabel zichtbaar op te hangen, geldt ook voor overig publiek toegankelijke gebouwen vanaf 250 m2. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels. De verplichting geldt als er voor deze gebouwen een energielabelplicht is en er een energielabel is afgegeven.
Overige diensten