Warmtetransitie

Gasloze warmtetransitie voor een toekomstbestendige en leefbare samenleving

De warmtetransitie in Nederland is bedoeld om aardgasgebruik te stoppen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat is nodig om ook in de gebouwde omgeving te werken aan CO2-reductie, op weg naar klimaatneutrale energievoorzieningen. Het Klimaatakkoord verplicht de afschaffing van aardgas in 1,5 miljoen huizen tegen 2030. Landelijk is gekozen voor een wijkgerichte aanpak. Elke gemeente heeft een eerste Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld.

Deze overgang naar gasloos bouwen heeft gevolgen voor elke gemeenschap, elke wijk en vrijwel elk huishouden, en raakt de bouw- en installatiesector als geheel. Hoe pakken we deze uitdagingen en risico’s aan? Hoe motiveren we woningeigenaren? Hoe zorgen we ervoor dat de zakelijke kant van deze overgang levensvatbaar blijft? Samen moeten we deze vragen beantwoorden om de warmtetransitie te realiseren.

Wilt u meer weten over Warmtetransitie? Neem contact op met Ronald van Luijk.

Ronald van Luijk

Directeur Installaties & Duurzaamheid

Energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie

Gasloos bouwen is een cruciale stap richting een energievoorziening zonder fossiele brandstoffen in de bouwsector. Het is essentieel om onderscheid te maken tussen nieuwbouw en grootschalige renovatie, aan de ene kant, en de 7 tot 8 miljoen bestaande woningen en gebouwen, aan de andere kant. Sinds 1 juli 2018 (de datum van bouwaanvraag) krijgen nieuwbouwprojecten geen aansluiting meer op het aardgasnet, en dit zal naar verwachting ook gelden voor transformatie- en hoogwaardige renovatieprojecten. Bestaande gebouwen zullen geleidelijk in de periode tot 2050 overschakelen naar alternatieve warmtevoorzieningen.

Wij begeleiden gebouweigenaren stap voor stap bij de overgang naar gasloos. We beginnen met een grondige analyse en bieden inzicht in de beschikbare mogelijkheden. Op basis daarvan kunnen weloverwogen beslissingen worden genomen. Met een gasloos gebouw kiest u voor CO2-reductie, voorspelbare kosten en een lagere energierekening, waardoor uw gebouw toekomstbestendig wordt.

Er zijn twee belangrijke alternatieven voor de verwarming van bestaande gebouwen: “all-electric” en een “warmtenet”.

All-electric

Bij “all-electric” is een gebouw uitsluitend aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit wordt vaak gecombineerd met lokale opwekking van elektriciteit, zoals zonnepanelen op het dak. Dit type gebouw heeft meestal een warmtepomp voor warm water, verwarming en mogelijk koeling. Om de elektriciteitsbehoefte te minimaliseren en het comfort te waarborgen, is het van groot belang om de energiebehoefte van het gebouw te verminderen via ontwerp, isolatie, zonwering en een goede luchtdichte gebouwschil.

Warmtenet

Warmtenetten zijn een oplossing met name in stedelijke en andere dicht bebouwde gebieden. Bestaande vormen van warmtenetten zijn stads- en blokverwarming. Bestaande warmtenetten worden vaak nog gevoed met fossiele bronnen. De bedoeling is dat bestaande warmtenetten waar mogelijk geschikt worden gemaakt voor duurzame energiebronnen, zoals geothermie en aquathermie.