Box 3 beleggingen

Het is voor particuliere vastgoedbeleggers aantrekkelijk om te beleggen in box 3 beleggingen, omdat u dan uitsluitend vermogensrendementsheffing betaalt. Door een professionele vastgoedmanager van Amstelius in te schakelen, minimaliseert u uw fiscale risico’s.

Tot en met 2016 werd een fictief rendement van 4% over uw vermogen aangehouden. Over deze 4% betaalde u 30% inkomstenbelasting. U betaalde dus 4% x 30% = 1,2% belasting over uw vermogen.

Sinds 2017 is de berekening van de belasting die u moet betalen over het inkomen uit uw vermogen gewijzigd. Er zijn 3 schijven voor het berekenen van het fictief rendement. Over het berekende fictieve rendement betaalt u 30% inkomstenbelasting. Hoeveel het fictieve rendement is hangt af van uw vermogen. Voor 2018 is het fictief rendement als volgt vastgesteld: tot € 70.800,- wordt een fictief rendement aangehouden van 2,017%. Van € 70.801,- tot en met € 978.000,- is dit 4,326%. Vanaf € 978.001 wordt een fictief rendement aangehouden van 5,38%.

Uw vermogen (grondslag sparen en beleggen) wordt verminderd met € 30.000,- heffingsvrij vermogen voordat het fictieve rendement wordt berekend. Voor partners geldt het dubbele bedrag heffingsvrij vermogen.

Box 3 of box 1

Vastgoedbeleggingen worden in fiscale zin pas tot ‘box 3 beleggingen’ gerekend als het inkomen verkregen uit onroerend goed niet wordt aangemerkt als winst uit een onderneming en/of inkomen uit overige werkzaamheden. Hiervan is sprake wanneer een belegger inspanningen verricht die door de belastingdienst worden gekwalificeerd als ‘meer dan actief vermogensbeheer’. In dat geval wordt het inkomen uit onroerend goed belast in box 1 tegen een progressief belastingtarief van (maximaal) 51,95%, waarbij het werkelijke rendement wordt belast.

Voorkom belastingheffing in box 1

Streeft u (pro)actief vermogensbeheer na bij het beheer van uw vastgoed ter maximalisatie van het rendement op investeringen? Dan doet u er verstandig aan het vastgoedmanagement uit te besteden aan een goede vastgoedmanager, zoals de professionals van Amstelius. Dit is een duidelijke en heldere oplossing, waarmee onaangename verrassingen – zoals belastingheffing in box 1 – op eenvoudige wijze kunnen worden voorkomen.

Als experts in vastgoedmanagement zijn wij u graag van dienst. Uw financieel adviseur of accountant kan u ook de noodzaak van een extern vastgoedmanager uitleggen.

Wilt u vrijblijvend kennismaken of heeft u vragen? Maak dan een afspraak met Amstelius. Ons team staat voor u klaar.