Nearly Zero Energy Hotel Breeze Amsterdam

Co-creatie en ontwikkeling | A high-tech smart building ‘POWERED BY NATURE’

Het project (n) zero energy hotel BREEZE is een initiatief van de greentech pioniers van Amstelius in samenwerking met Borghese Real Estate.

Die hebben het (n) zero energy hotel ontwikkeld en voorzien van het Earth, Wind & Fire concept van onderzoeker dr. Ben Bronsema in samenwerking met de TU Delft en TU Eindhoven.

Het vooruitstrevende en unieke (n) zero energy Hotel BREEZE is gerealiseerd op een prachtige locatie in de haven van Amsterdam-IJburg.

(n) zero energy Hotel BREEZE voorzien van het EWF-concept, BIPV, EPC=0 & BREEAM Excellent. Winnaar 🏆EZK Energy Award Bedrijven 2019!

Bekijk video RvO

Project details

Locatie

Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam

Oppervlakte:

10.000 m2

Wilt u meer weten over Nearly zero energy Hotel Breeze Amsterdam? Neem contact op met Maarten Eldering.

Maarten Eldering

Algemeen Directeur

Winnaar 🏆 | EZK Energy Award Bedrijven 2019 voor het ‘Earth, Wind & Fire’ concept van Hotel Breeze

Jaarlijks wordt de EZK Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie.

 

 

Dat Hotel BREEZE als winnaar uit de bus kwam is te danken aan de combinatie van zowel, het inspirerende ‘Earth, Wind & Fire’ totaalconcept de navolgbaarheid én opschalingsmogelijkheden. “Hierbij zijn zij net iets verder gegaan dan alle anderen”, aldus de jury. Dit biomimicry-concept ontwikkeld door Ben Bronsema is geïmplementeerd in hotel BREEZE. Het simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels. De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een EPC van 0 én een BREEAM Excellent-certificering.

Lees hier het volledige artikel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de uitreiking van de EZK Award 2019 of bekijk de video over de verduurzaming van Hotel BREEZE met het Earth, Wind & Fire concept.

Persberichten

Wilt u meer weten over Nearly zero energy Hotel Breeze Amsterdam? Neem contact op met Maarten Eldering.

Maarten Eldering

Algemeen Directeur

Hotel BREEZE is voorzien van het inventieve en vooruitstrevende Earth, Wind & Fire concept.

Dit biomimicry concept simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels.

In het gebouw wordt voor de natuurlijke airconditioning optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen wind, water en zon. Het is een vernieuwende en grensverleggende ecotechniek waarbij de natuurlijke elementen slim met innovatieve hightech technologie worden gecombineerd.

Het is een hightech smart building ‘powered by nature’. De ecotechnologie is door het gehele gebouw verwerkt, waardoor het als het ware functioneert als een ‘groene’ machine.

De hoofdelementen van het EWF-concept zijn:

  • De klimaatcascade, een verticale schacht binnen in het gebouw, die fungeert als een natuurlijke warmtewisselaar waarin buitenlucht met behulp van water via sproeikoppen wordt gekoeld, verwarmd, bevochtigd en gereinigd;
  • De zonneschoorstenen aan de zuidwestgevel, die zorgt voor zongedreven ventilatie en verwarming;
  • De warmtewisselaar (WTW) die zorgt voor hergebruik van warmte voor het verwarmen van tapwater via een warmtepomp en de opslag van restwarmte in de bodembron;
  • Verwarming en koeling geschiedt door middel van warmtepompen in combinatie met een WKO-systeem (doublet);
  • De power façade met maatwerk gepotdekselde BIPV-panelen en zonnepanelen in de zonneschoorstenen en op de luifel;
  • Het zonnedak met zonnepanelen;
  • Hoogwaardige gevelisolatie met triple glas.

Hoe werkt de techniek?

Buitenlucht waait via de ventilatieroosters de klimaatcascade in. Deze is verticaal in de kern van het gebouw gepositioneerd. De klimaatcascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar. In de winter wordt hierin lucht verwarmd en bevochtigd met behulp van sproeiers met water dat een constante temperatuur heeft van ± 13 graden Celsius. Het water wordt geconditioneerd met behulp van zonnewarmte en warmte uit de bodembron. In de zomer zorgen die waterdruppels voor afkoeling van de lucht. Het water zorgt ook voor een natuurlijke reiniging van de buitenlucht. Het gebruikte water wordt gefilterd, gedesinfecteerd en na koeling opnieuw naar de sproeiers getransporteerd. Door het sproeiwater in de klimaatcascade ontstaat een neerwaartse druk. Dit zorgt ervoor dat de geconditioneerde frisse lucht via de kanalen vanuit de kelder zich op een natuurlijke manier via de luchtverdeelkanalen verspreidt naar de hotelkamers. De temperatuur in de hotelkamers kan met behulp van ventilatorconvectoren door verwarming of koeling worden geregeld.

De lucht wordt via de badkamers afgezogen en via het kanalenstelsel naar de onderzijde van een tweetal zonneschoorstenen aan de zuidwestgevel van het gebouw getransporteerd. De achtergevels van beide schoorstenen werken als zonnecollectoren. Hiermee wordt de koude lucht opgewarmd. De stijgende warme lucht creëert een onderdruk. De opgewekte zonnewarmte wordt met behulp van de warmtewisselaar geoogst en hergebruikt voordat de retourlucht wordt uitgeblazen.

De neerwaartse druk in de klimaatcascade en de thermische trek in de zonneschoorsteen zorgen voor circulatie van lucht door het gebouw. Voordat de gebruikte lucht wordt afgevoerd via de gevel, wordt de restwarmte via een warmtewisselaar uit de retourlucht onttrokken om te worden hergebruikt door een warmtepomp voor het verwarmen van tapwater en de opslag daarvan in de bodembron.

Alle gevels, behoudens de noordwestgevel, zijn volledig voorzien van maatwerk gepotdekselde BIPV-panelen voor het opwekken van zonne-energie. Deze maken een geïntegreerd onderdeel uit van het uitgekiende ontwerp van het gebouw. Daarnaast zijn ook de achtergevel van de zonneschoorstenen, het dak en de luifel voorzien van zonnepanelen. Het totale PV-oppervlakte voor het opwekken van zonne-energie is ca. 2.000 m². Dit levert jaarlijks ca. 200.000 kWh ‘groene’ energie op! Het zorgt ervoor dat het totale energieverbruik voor de 195 hotelkamers energieneutraal is. In de totale energiebehoefte van het hotel, inclusief additionele gebruiksafhankelijke faciliteiten zoals restaurant, skybar, fitness en wellness, kan naar verwachting ongeveer driekwart worden voorzien.

De dak-, gevel en vloerisolatie in het complex voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid en de ramen zijn voorzien van triple glas.

Daarnaast zijn in het hotel verschillende hightech systemen aangebracht zoals warmtewisselaars in de douches, een smart domotica systeem en een smart energiemonitoringssysteem wat zorgt voor extra energiebesparing.

Het resultaat is een smart building waarin revolutionaire ecotechnieken zijn toegepast voor het creëren van een comfortabel en gezond binnenklimaat!

Dit alles zorgt ervoor dat het gebouw een EPC=0 heeft. Daarnaast heeft het duurzame gebouw een **** BREEAM Excellent certificaat gekregen.

A high-tech smart building ‘POWERED BY NATURE’

Wilt u meer weten over Nearly zero energy Hotel Breeze Amsterdam? Neem contact op met Maarten Eldering.

Maarten Eldering

Algemeen Directeur

Ben Bronsema-prijs | €5.000,- voor onderzoek EWF-concept

Amstelius heeft aan Ben Bronsema, de motor achter stichting EWF-lab, het prijzengeld van €5.000,- geschonken voor de uitreiking van de 1e Ben Bronsema-prijs op 1 april 2021 tijdens Building Holland Digital.

Innovatieve kennisontwikkeling en het delen daarvan is onze passie. Als gedreven koplopers willen we graag duurzame impact maken door toepassing van innovatieve en slimme (eco)technologie!

Met deze prijs inspireren en stimuleren we nieuwe generaties ontwikkelaars, ontwerpers, engineers, architecten, gebouweigenaren, asset managers, etc. te kiezen voor duurzame oplossingen bij nieuwbouw of verduurzaming van de bebouwde omgeving, gebaseerd op slimme innovaties, biomimicry technology en biophilic design geven ons (positieve) energie.

Wij bedanken ons grandioze team van greentech pioneers voor hun duurzame inzet en vertrouwen om tot op de dag van vandaag te werken aan dit ambitieuze en innovatieve project.

Co-creatie

Realiseer uw droomgebouw door co-creatie!

Co-creatie is maatwerk en vormt een dynamisch proces. We betrekken alle stakeholders bij een ontwikkeling. De inbreng van alle partijen vertalen we naar een optimaal resultaat. Samen creëren we unieke, duurzame en innovatieve vastgoedprojecten die perfect aansluiten bij de behoeften van gebruikers. Ontdek de kracht van co-creatie als teamwork in vastgoedontwikkeling!

Gerelateerde projecten

Gerelateerde projecten
default
Spaarnwoude Park Hotel, Velsen-Zuid

Ontwikkeling | co-creatie | conceptontwikkeling | strategisch advies | juridisch advies | projectmanagement | technisch advies | installatieadvies | installatieontwerp E+W | duurzaamheid | certificering | GPR-Gebouw | BENG | MPG

Amstelius-55
ATRIUM, Amsterdam

Projectmanagement | technisch advies | directievoering | vendor technical due diligence (VTDD)

20221115_112748
Hotel Van der Valk Amsterdam-Amstel

Ontwikkeling | juridisch advies | projectmanagement | technisch advies | directievoering